2024.04.20. - Tivadar

Saját hang a GPS-hez

Egyszerû, de nagyszerû dologgal állt elõ a Nokia: az erre alkalmas Nokia okos mobiljukat GPS-ként használók ezentúl saját hangokat állíthatnak be, így bármikor feldobható az utazás élménye.

A Nokia 2010 januárjában tette ingyenessé az Ovi Térképek teljes értékû autós és gyalogos navigációs funkcióit. A lépésrõl lépésre történõ beszédhangos vezérlés 74 országban 46 nyelven elérhetõ, tucatnyi Nokián.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Az ingyenességen túl a finnek most testre szabhatósággal is kényeztetik a felhasználókat: az Own Voice kiegészítõ szoftver telepítése után nincs más dolgunk, mint szépen sorban felmondani (vagy egy számunkra kedves személlyel felmondatni) a hangutasításokat, aztán már indulhat is az újratervezés.

A Canalys cég felmérése szerint a mobiltelefonon GPS-alapú navigációt használók száma világszinten mintegy 27 millió volt 2009 végén. A Nokia korábbi bejelentésével potenciálisan 50 millióra növeli a felhasználók bázisát. A ComScore becslései szerint 21 millió európai használta tavaly mobilja GPS-vevõjét, amely a 2008. évi 12.5 milliónál jelentõsen, 68 százalékkal több. A mobilos GPS-ezõk kétharmada válaszolta azt, hogy használta mozgó jármûben is a funkciót, ez pedig egyértelmûen a hagyományos navigációs készülékekkel szembeni térnyerést jelzi.