2024.04.19. - Emma

2011-tõl nem jár töltõ a mobilokhoz

Az EU 2009-ben szavazta meg az egységes mobiltöltõ bevezetését. Az új szabályozást az összes nagy gyártó elfogadta, így jövõre már töltõ nélkül fogják árusítani a mobiltelefonokat.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Az Európai Unió 2009 júniusban szavazta meg az egységes mobiltöltõ bevezetését. Jövõ év elejétõl kezdve a mobiltelefonokat már csak egységes töltõvel lehet majd tölteni az EU országokban.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az eladott telefonokhoz mobiltöltõt már nem fognak adni a gyártók. Ezzel évi több ezer tonna e-hulladék keletkezése akadályozható meg, a töltõk esetében ez ráadásul veszélyes hulladéknak minõsül.

A felhasználóknak is könnyebbséget hoz az új rendelkezés, hiszen egyetlen töltõvel a háztartásban található összes mobil tölthetõ lesz, ha pedig épp nincs nálunk, mikor lemerül a telefon, nem kell a munkahelyen a megfelelõ töltõre vadászni - bárkitõl kérhetünk egyet.

A megegyezés értelmében létrehoznak egy normát, ami szerint az új mobilkészülékeknek a standard micro-USB bemenetet kell használniuk a töltõk kompatibilitása érdekében. A Motorola, az Apple, az LG, a NEC, a Qualcomm, a RIM, a Samsung, a SonyEricsson, a Nokia, a Huawei és a Texas Instruments is azon gyártók között vannak, melyek elfogadták az új szabályozást, és jövõre töltõ nélkül árusítják új készülékeiket. Az egységes töltõ azon telefonok esetében használható, melyeken van mikro USB kimenet, a régebbi modellek, melyekrõl ez a csatlakozó hiányzik, a továbbiakban is csak a dedikált töltõvel használhatók.