2024.04.26. - Ervin

Az iPhone követ minket

Az egy dolog, hogy tárolja tartózkodási helyünk adatait az Apple, ráadásként az információinkat nem is nagyon rejtegetik.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Az O'Reilly szakértõi egy jogilag legalábbis problémás dolgot fedeztek fel az iOS4-et futtató iPhone-okban és a 3G-s iPad táblákban. "Mióta az iOS4 rákerült az érintett készülékekre, a mobilok és táblagépek egy szép hosszú listába folyamatosan rögzítik, hogy hol vagyunk" - írják blogjukban.

Azt nem tudni, hogy az Apple milyen célból gyûjti az idõpontokkal ellátott tartózkodási adatokat, de az biztos, hogy minden egy titkosítatlan és semmilyen formában nem védett fájlban található meg az eszközökön. A fájl minden biztonsági mentéskor felkerül a számítógépre is, tehát - ha nagyon keresi - mindenki hozzáférhet, aki a gépünkhöz. Aki saját adataira kíváncsi, az például egy OS X-es gépen az iPhone Tracker alkalmazással megkeresheti a consolidated.db nevû fájlt.

Az O'Reilly szakemberei szerint kizárt, hogy nem szándékos dologról lenne szó, de az adatgyûjtés pontos céljáról az Apple még nem árult el semmit.

Jogilag egyébként minden teljesen rendben van, a készülék használatának megkezdésekor elfogadott felhasználási feltételekben ugyanis engedélyt adunk minden ilyenre, de nemcsak az Apple, hanem például a Google, a HTC (Sense), a Microsoft (Windows Phone 7), a Motorola (Blur felület) és a BlackBerry-gyáros RIM esetében is.