2024.04.27. - Zita

2010-ben 10 éves lett a Windows Mobile

2000. április 19-én mutatta be a Microsoft az elsõ négy készüléket, amelyeket akkor még Pocket PC néven emlegettek. Ha kicsit visszanézünk a múltba, érdekes dolgokat találunk
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

2010. 04. 19.-én volt 10 éve, hogy a Manhattan Grand Centralban a Microsoft bemutatott 4 készüléket. A HP, a Compaq, a Casio és a Symbol kerülhetett fel a bemutatófalra és senki nem sejtette még, hogy a késõbb Windows Mobile-ra, majd nemrég Windows Phone-ra átkeresztelt operációs rendszer ekkora karriert fut majd be.

És akkor következzenek az érdekességek! A Compaq által bemutatott H3600-as modellt egy akkor még ismeretlen tajvani cég gyártotta, ez volt ugyanis az elsõ HTC által legyártott tenyérgép. A Compaq és a Microsoft is egészen szoros munkaviszonyban dolgozott a tajvaniakkal azért, hogy egy népszerû, szerethetõ, erõs terméket tudjanak piacra dobni. A másik három készülék azonnal megvásárolható volt, de amennyit késett a boltokból a H3600-as, olyan gyorsan kapkodták el azonnal. Az eseményen mintegy 60 cég vett részt és sorra jelentették be az új platformot támogató szolgáltatásaikat és megoldásaikat. A Microsoft akkor még Windows-powered Pocket PC-nek hívta a készülékeket, amelyek 299 és 599 USD, mai árfolyamon tehát 60-120 magyar ezres között voltak kaphatók. A Microsoft ugyanezen a napon indította útjára a végfelhasználóknak szánt PocketPC.com-ot is.

Érdekes megjegyezni még, hogy a 2000-ben kiadott gépek mindegyike képes volt MP3-at lejátszani, videót lejátszani, GPS-es alkalmazásokat futtatni, copy/pastelni, naptár/névjegy/feladatkezelõ/feljegyzés funkcióval bírtak, full HTML webböngészést tudtak és a Microsoft által támogatott irodai fájltípusokat megnyitni és szerkeszteni lehetett rajtuk. Az Apple ekkoriban adta ki az elsõ iPad-ot szürkeárnyalatos kijelzõvel és egyetlen funkcióval, a zenelejátszással.