2024.04.26. - Ervin

2010-es vírusírtó csomag okosmobilokra

Két nagy vírusvédelmi cég is 2010. október 11.-én jelentette be új okosmobilokra fejlesztett védelmi megoldásait. Az ESET WinMo és Symbian, a Symantec Android és iOS platformokra ad ki mobilos biztonsági csomagot.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Mivel az okosmobil általában számos érzékeny adatot tárol, fontos ezek védelme - egyrészt, ha elveszítjük, vagy ellopják, ne jusson illetéktelen kezekbe, másrészt, mert egyre gyakoribbak a célzott mobil elleni vírustámadások, és a trendek szerint a jövõben egyre több ilyen támadásra kell felkészülnünk.

A 2010 októberében megjelent ESET mobil biztonsági programcsomag vírusdefiníciós adatbázison alapuló vírusvédelmet és heurisztikus keresést is alkalmaz. A vírus- és kémprogramvédelem a beépített memóriára és a memóriakártyák beolvasására és megtisztítására is képes. A program ellenõriz minden vezetéknélküli kapcsolatot, beleértve a wifi és a bluetooth kapcsolatokon keresztül érkezõ fájlokat is. A biztonsági csomag tûzfala arra is képes, hogy blokkolja az összes mms és adatforgalmat, amikor roamingolunk.

A Mobile Security legérdekesebb tulajdonsága a távoli törlés funkció. Ennek segítségével a jogosult felhasználó elvesztett vagy ellopott telefonjáról távolról tudja törölni az összes adatot egy speciális sms üzenet segítségével. A szoftvercsomag ezenkívül tájékoztat a biztonsági résekrõl, kiszûri a kéretlen sms üzeneteket, és monitorozza a kimenõ és a bejövõ kommunikációs kísérleteket.

Közben a Symantec is bemutatta mobilos védelmi megoldásait - a már meglévõ WinMo, Symbian és BlackBerry támogatások mellett - Android és az Apple iOs rendszerekre is. A Symantec nem csak otthoni, de vállalati felhasználók számára is fejlesztett biztonsági megoldásokat.

A fogyasztók mobil eszközeiken tárolt személyes adatainak védelmére bevezette a Norton Everywhere szolgáltatást. A felhasználók így mindenhol védve vannak, függetlenül az adott helytõl, eszköztõl vagy digitális környezettõl. A Norton Everywhere megoldásai, mint a Norton Mobile Security for Android és a Norton DNS, már bármely eszköz számára elérhetõek. A Symantec vállalati és fogyasztói mobil megoldásai már elérhetõek, a kommunikációs szolgáltatói megoldások pedig a tervek szerint 2010 végén érkeznek.