2024.04.19. - Emma

2010-es frissítésen esett át az Androidos Facebook

200 milliónyi aktív mobilos felhasználóval büszkélkedhet a Facebook. Úgy gondolták, hogy egy részüknek adnak egy kis ajándékot: az androidos app már be is frissült, jövõ héten jön az iOS-re szánt újításcsomag. Emellett egy kicsit az "asztali" Facebook is megújult.
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

Facebookos mobilkészüléket nem, több fontos újítást azonban bejelentett és bemutatott ma Mark Zuckerberg, aki azt is elismerte, hogy androidos szoftverüket egy kicsit elhanyagolták. A Facebook alapító-vezetõje egyúttal tagadta a sajátmárkás telefon fejlesztésérõl szóló értesüléseket. A mostani és a jövõbeli facebookos fejlesztések célja az, hogy a mobil eszközökön elérhetõ Facebookot minél hasonlóbbá tegyék a teljes verzióhoz - természetesen nem megjelenésben, hanem funkcionalitásban. A teljes, számítógépeken látott verzió egyébként szintén nemrég újult meg: szerda hajnal óra elegánsabb módon és kisebb betûmérettel jelennek meg a fõoldali news feedben a megosztásaink.

Az egyik legfontosabb újítás szerencsére itthon, számunkra is érdekes: a Single Sign-On megoldással lehetõvé válik a számítógépeken már elérhetõ egyszerûsített bejelentkezés. A mobilos (web)alkalmazásokban - ha azok fejlesztõi is úgy akarják, márpedig úgy fogják - nem kell majd megadnunk adatainkat, hanem használhatják facebookos adatainkat. Mindez persze csak a mi kifejezett, egyenként adható és visszavonható engedélyünkkel történhet.

A másik újítás a Facebook Places-zel kapcsolatos - ezután egy API-n keresztül a fejlesztõk és alkalmazásaik hozzáférhetnek ezekhez az adatokhoz is. Ehhez kapcsolódik, így nálunk még nem elérhetõ, a Deals Platform is, amellyel lehetõvé teszik, hogy bizonyos üzletek, éttermek, szórakozóhelyek (stb.) a felhasználók bejelentkezései alapján kedvezményeket nyújtsanak ügyfeleiknek.

Az androidos app új (1.4.0) verziója már elérhetõ/frissíthetõ az Android Marketrõl, ahogy az Apple App Store-jába is megérkezett az új, 3.3.1-es szoftver. Így már mindkét platformon elérhetõ az itthon sajnos nem használható Places és az új csoportok teljes támogatása.