rss
 • Mit tudnak az okos mobilok 2011-ben?

 • Share on Tumblr

  A kommunikátor-jellegû "féltéglák" helyett ma már bármelyik okostelefonnal szerkeszthetjük fájljainkat és akár videohívásokba is bekapcsolódhatunk.

  Körülbelül akkora számítási teljesítményre képes egy 2011-es okostelefon modell, mint 6–8 éve egy átlagos asztali számítógép, vagy 4–5 éve egy noteszgép. Az 1 gigahertz környékén ketyegõ, újabban akár kétmagos mobiltelefon-processzorok, az 512 megabájtos memóriák legalábbis feljogosítanak erre a kijelentésre, de a képernyõfelbontás sem áll messze egy ezredforduló utáni PC monitorának pixelszámától.

  Persze hiába érintõképernyõsek a mai mobilok, méretük és kezelõszerveik különbözõsége miatt ne várja el senki, hogy majd telefonon készíti a legszebb kördiagramokat a prezentációhoz, vagy éppen ezen rak össze kimutatásokat, jelentéseket. Igaz elvben akár ezt is megteheti, ha van türelme a mini virtuális billentyûköz, és sasszemmel követi az apró karaktereket.

  A folyvást neten lógó okostelefonok egyik legújabb elõnye a számítási felhõ alapú, távoli szervereken tárolt fájloknak és alkalmazásoknak köszönhetõ. Elég például a Gmail vagy a Freemail levelezõrendszerekre gondolni. Eddig "meg voltunk lõve”, ha egy tárgyalásra vagy egy utazásra nem vittük el azt az asztali gépet vagy notebookot, amelyen a legfontosabb dokumentumainkat, fájljainkat tároltuk.

  Az olyan alkalmazások azonban, mint a Dropbox, a Box.net, vagy a Windows Live SkyDrive akkor is segítenek, ha nem küldtük el a keresett fájlt levélben. Az okostelefonra is letölthetõ, magyar fejlesztésû LogMeIn pedig telepíthetõ bármely gépünkre, és ezután akár arra is alkalmas, hogy egy másik városban bekapcsoljuk azt, lássuk az otthoni gépünk asztalát, így azután keressünk, másoljunk, elküldjünk fájlokat, vagy futtassunk programokat, bárhol is vagyunk.

  A Dropbox szintén képes arra, hogy bizonyos mappák tartalmát automatikusan szinkronizálja a "felhõben lévõ", akár több gigabájtos tárhellyel. Ilyen programokkal egy tárgyaláson az okostelefont elõkapva mindig a legutoljára szerkesztett változatot láthatjuk egy folyamatosan frissített dokumentumból. Az alapvetõen ingyenes alkalmazásoknál a tárhely bõvítése kerül csak pénzbe, így érdemes kipróbálni ezeket.

  Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha útközben kell megszerkesztenünk egy Word dokumentumot, esetleg újabb sorokat kell hozzábiggyesztenünk egy Excel táblázathoz. Pár éve még az is szenzációnak számított, ha egy telefon képes volt az Office dokumentumok alapszintû megjelenítésére, manapság azonban több olyan alkalmazás érhetõ el, amely ezek szerkesztésére is tökéletes.

  Érdemes megnézni a Quickoffice Connect Mobile Suite-ot, amely talán a ma elérhetõ legösszetettebb mobil irodai alkalmazás. Az Office fájlok közül a legfrissebb docx illetve xlsx formátummal is megbirkózik, Word, Excel és PowerPoint dokumentumokat egyaránt kezelhetünk vele. Mindezek mellett az alkalmazásba integrálták a fent említett Dropbox és Box.net szolgáltatást is, így azonnal a felhõbe menthetjük a szerkesztett fájlokat.

  A Google Docsszal szintén kompatibilis, így ide is pár mozdulattal exportálható a végeredmény. A Quickoffice beállítható úgy is, hogy az okostelefon levelezõjében a kompatibilis csatolmányokat automatikusan megnyissa, így nem kell beérnünk a beépített, szegényes elõnézettel.

  Aki a Google Analytics segítségével apránként elemzi a vállalati weboldal látogatottsági adatait, a forgalom forrásait, vagy éppen a legvonzóbb keresõ-kifejezéseket, most válthat akár iPhone-ra vagy Androidra is. Az Analytics Pro alkalmazás összekapcsolható a meglévõ Google fiókokkal, és a telefon képernyõjére varázsolja az összes létezõ kimutatást. Egyszerre akár több fiókot is képes kezelni, valamint óránként vagy naponként összegzéseket is készít.

  A Cisco WebEx video-telekonferencia is elérhetõ már iPhone-on, és Android alapú rendszerekre is hamarosan megjelenik. Itt is mûködik a képernyõmegosztás és a konferencia közben használható azonnali üzenetküldés. Ráadásul az okostelefonok frontoldali kamerája segítségével minket is láthatnak a résztvevõk, ha kellõen gyors és stabil a netes kapcsolatunk.

  A konferenciákra nem is kell külön betelefonálnunk, ha ugyanis belépünk egy WebEx konferenciába, akkor automatikusan csatlakozunk. A Cisco WebEx Meeting Center iPhone-os felülete ingyenesen letölthetõ, csupán a fiókért kell fizetni. Ám ezért is csak akkor, ha mi is szeretnénk konferenciákat indítani.

  Sokan dolgoznak olyan munkakörben, amelyben kiemelkedõen fontos az azonnali információk megléte. Számítógépeken az RSS olvasók már rég megoldották ezt a problémát, hiszen a legfontosabb webes magazinok, portálok frissítéseire feliratkozva az oldalak folyamatos meglátogatása nélkül láthatjuk a legújabb minket érdeklõ híreket.

  Ma már gyakorlatilag minden okostelefon operációs rendszerre is elérhetõek jól kezelhetõ, átlátható RSS olvasók. BlackBerryken a legelterjedtebb a Viigo, iPhone-on és Androidon a Byline, Feeds, NewsStand vagy a Doppler szolgál erre a célra. A háttérben is frissülõ tartalomból kiválasztott hírt továbbküldhetjük e-mailben, de közösségi oldalakon is megoszthatjuk. /bitoport.hu/


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Fejfájást okozhatnak az okostelefonok

  Az okostelefonok és táblagépek használói közül egyre több embernél jelentkeznek olyan nyak- és kézbántalmak, amelyeket ezen testrészek természetellenes tartása és használata okoz - állapították meg brit egészségügyi szakértõk.

 • 2011-tõl nem jár töltõ a mobilokhoz

  Az EU 2009-ben szavazta meg az egységes mobiltöltõ bevezetését. Az új szabályozást az összes nagy gyártó elfogadta, így jövõre már töltõ nélkül fogják árusítani a mobiltelefonokat.

 • Elérhetõ az iPhone OS 4.0 újabb fejlesztõi változata

  Fejlesztõk számára már elérhetõ (2010.-05-tõl) az iPhone OS 4.0 negyedik kiadását is tartalmazó fejlesztõkészlet, mely stabilabb és gyorsabb mûködést ígér.

 • Eltávolítható akkumulátorokat akar az Európai Unió

  Az Európai Unióban 2006 június 1-én lépett hatályba a RoHS (Restriction on Hazardous Substances) szabályozás, mely az elektromos és elektronikus berendezésekben használatos ólom és más veszélyes anyagok korlátozására és megfelelõ kezelésére vonatkozik.

  Az EU a tervek szerint hamarosan, a korábbinál szigorúbb akkumulátorokra vonatkozó elõírással áll majd elõ, mely arra kötelezné a gyártókat, hogy minden elektronikus eszközbõl maximum egy-két csavar eltávolítása után kivehetõek legyenek az akkumulátorok.

 • Hívásokat is kezel a Sharp IS01 internettábla

  Hagyományos hanghívásra is képes a Sharp 5 hüvelykes kijelzõvel és teljes QWERTY gombsorral szerelt internettáblája.

 • Kiterjesztett valóságos szoftver több Nokiára

  A Wikitude nevû, kiterjesztett valósággal operáló "világböngészõ" szoftver legújabb verziója sok Symbian S60-as mobillal kompatibilis.

 • Optimus Black RBM - az extra szoftverek

  Az LG Optimus Black RBM, azaz Red Bull Mobile kiadása természetesen nem csak annyiban tér el az alapmodelltõl, hogy a hátlapára felfújtak egy bikát és egy logótípiát, hanem abban is, hogy rengeteg egyedi tartalmat kapunk az energiaitalairól és sportversenyek támogatásáról elhíresült cégtõl. Mivel egy Android 2.2.2-es operációs rendszert futtató masináról van szó, ez utóbbi tartalmak természetesen nem merülnek ki az egyedi háttérképekben és csengõhangokban, bár természetesen ilyenek is helyet kaptak a masinák. A lényeget azonban a különleges szoftverek jelentik.

 • T-Mobile G1 Blaze néven fut a HTC Vision

  A T-Mobile csoport kínálatában G1 Blaze néven kerülhet forgalomba a teljes QWERTY gombsorral szerelt HTC Vision.

 • Nokia Cseries C3 és C5 – hamarosan

  Most már szinte borítékolható, hogy a finn gyártó holnap mutatja be elsõ két Cseries készülékét.

 • Nyereségnövekedés a Nokiánál

  Tovább növelte részesedését a mobiltelefonok piacán a Nokia a harmadik negyedben: elsõsorban az ázsiai és az afrikai eladások erõteljes bõvülésének köszönhetõen 39 százalékra az elõzõ negyedévi 36 százalékról. Bár csökkentek a készülékárak, mennyiségben nõttek az eladások, a nyereségrátát pedig a szigorú költségtakarékosságnak köszönhetõen sikerült feljebb srófolni.

 • Megjött a második frissités a Sony Ericsson Aino-hoz

  Hosszabb üzemidõvel, javított Bluetooth és WLAN támogatással, valamint új témákkal kecsegtet az Aino második frissítése.

 • iPhone magyarul - elérhetõ az iOS 4 2010. júniusától

  2010. júniusában kijött a korábban iPhone OS-ként nevezett, azóta iOS-re átkeresztelt operációs rendszer 4-es verziója. A frissítésnek köszönhetõen most már az iPhone is tud magyarul - és persze egy csomó más dolgot is.

 • Legyõzték az iPhone-t

  Megvan az elsõ olyan okostelefon, amely legyõzte az iPhone-t. Legalábbis az egységnyi idõre vetített eladásokban.

 • A férfiak negyed ülve vizel, hogy addig is mobilozhasson

  A férfiak negyede már ülve vizel, hogy addig is nyomkodhassa a telefonját.