rss
 • Mit tudnak az okos mobilok 2011-ben?

 • Share on Tumblr

  A kommunikátor-jellegû "féltéglák" helyett ma már bármelyik okostelefonnal szerkeszthetjük fájljainkat és akár videohívásokba is bekapcsolódhatunk.

  Körülbelül akkora számítási teljesítményre képes egy 2011-es okostelefon modell, mint 6–8 éve egy átlagos asztali számítógép, vagy 4–5 éve egy noteszgép. Az 1 gigahertz környékén ketyegõ, újabban akár kétmagos mobiltelefon-processzorok, az 512 megabájtos memóriák legalábbis feljogosítanak erre a kijelentésre, de a képernyõfelbontás sem áll messze egy ezredforduló utáni PC monitorának pixelszámától.

  Persze hiába érintõképernyõsek a mai mobilok, méretük és kezelõszerveik különbözõsége miatt ne várja el senki, hogy majd telefonon készíti a legszebb kördiagramokat a prezentációhoz, vagy éppen ezen rak össze kimutatásokat, jelentéseket. Igaz elvben akár ezt is megteheti, ha van türelme a mini virtuális billentyûköz, és sasszemmel követi az apró karaktereket.

  A folyvást neten lógó okostelefonok egyik legújabb elõnye a számítási felhõ alapú, távoli szervereken tárolt fájloknak és alkalmazásoknak köszönhetõ. Elég például a Gmail vagy a Freemail levelezõrendszerekre gondolni. Eddig "meg voltunk lõve”, ha egy tárgyalásra vagy egy utazásra nem vittük el azt az asztali gépet vagy notebookot, amelyen a legfontosabb dokumentumainkat, fájljainkat tároltuk.

  Az olyan alkalmazások azonban, mint a Dropbox, a Box.net, vagy a Windows Live SkyDrive akkor is segítenek, ha nem küldtük el a keresett fájlt levélben. Az okostelefonra is letölthetõ, magyar fejlesztésû LogMeIn pedig telepíthetõ bármely gépünkre, és ezután akár arra is alkalmas, hogy egy másik városban bekapcsoljuk azt, lássuk az otthoni gépünk asztalát, így azután keressünk, másoljunk, elküldjünk fájlokat, vagy futtassunk programokat, bárhol is vagyunk.

  A Dropbox szintén képes arra, hogy bizonyos mappák tartalmát automatikusan szinkronizálja a "felhõben lévõ", akár több gigabájtos tárhellyel. Ilyen programokkal egy tárgyaláson az okostelefont elõkapva mindig a legutoljára szerkesztett változatot láthatjuk egy folyamatosan frissített dokumentumból. Az alapvetõen ingyenes alkalmazásoknál a tárhely bõvítése kerül csak pénzbe, így érdemes kipróbálni ezeket.

  Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha útközben kell megszerkesztenünk egy Word dokumentumot, esetleg újabb sorokat kell hozzábiggyesztenünk egy Excel táblázathoz. Pár éve még az is szenzációnak számított, ha egy telefon képes volt az Office dokumentumok alapszintû megjelenítésére, manapság azonban több olyan alkalmazás érhetõ el, amely ezek szerkesztésére is tökéletes.

  Érdemes megnézni a Quickoffice Connect Mobile Suite-ot, amely talán a ma elérhetõ legösszetettebb mobil irodai alkalmazás. Az Office fájlok közül a legfrissebb docx illetve xlsx formátummal is megbirkózik, Word, Excel és PowerPoint dokumentumokat egyaránt kezelhetünk vele. Mindezek mellett az alkalmazásba integrálták a fent említett Dropbox és Box.net szolgáltatást is, így azonnal a felhõbe menthetjük a szerkesztett fájlokat.

  A Google Docsszal szintén kompatibilis, így ide is pár mozdulattal exportálható a végeredmény. A Quickoffice beállítható úgy is, hogy az okostelefon levelezõjében a kompatibilis csatolmányokat automatikusan megnyissa, így nem kell beérnünk a beépített, szegényes elõnézettel.

  Aki a Google Analytics segítségével apránként elemzi a vállalati weboldal látogatottsági adatait, a forgalom forrásait, vagy éppen a legvonzóbb keresõ-kifejezéseket, most válthat akár iPhone-ra vagy Androidra is. Az Analytics Pro alkalmazás összekapcsolható a meglévõ Google fiókokkal, és a telefon képernyõjére varázsolja az összes létezõ kimutatást. Egyszerre akár több fiókot is képes kezelni, valamint óránként vagy naponként összegzéseket is készít.

  A Cisco WebEx video-telekonferencia is elérhetõ már iPhone-on, és Android alapú rendszerekre is hamarosan megjelenik. Itt is mûködik a képernyõmegosztás és a konferencia közben használható azonnali üzenetküldés. Ráadásul az okostelefonok frontoldali kamerája segítségével minket is láthatnak a résztvevõk, ha kellõen gyors és stabil a netes kapcsolatunk.

  A konferenciákra nem is kell külön betelefonálnunk, ha ugyanis belépünk egy WebEx konferenciába, akkor automatikusan csatlakozunk. A Cisco WebEx Meeting Center iPhone-os felülete ingyenesen letölthetõ, csupán a fiókért kell fizetni. Ám ezért is csak akkor, ha mi is szeretnénk konferenciákat indítani.

  Sokan dolgoznak olyan munkakörben, amelyben kiemelkedõen fontos az azonnali információk megléte. Számítógépeken az RSS olvasók már rég megoldották ezt a problémát, hiszen a legfontosabb webes magazinok, portálok frissítéseire feliratkozva az oldalak folyamatos meglátogatása nélkül láthatjuk a legújabb minket érdeklõ híreket.

  Ma már gyakorlatilag minden okostelefon operációs rendszerre is elérhetõek jól kezelhetõ, átlátható RSS olvasók. BlackBerryken a legelterjedtebb a Viigo, iPhone-on és Androidon a Byline, Feeds, NewsStand vagy a Doppler szolgál erre a célra. A háttérben is frissülõ tartalomból kiválasztott hírt továbbküldhetjük e-mailben, de közösségi oldalakon is megoszthatjuk. /bitoport.hu/


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Az összes iPhone 3G elkelt

  Az Apple egyik munkatársa az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a vállalat egyszerûen alulbecsülte, hogy az európai vásárlók mennyi iPhone 3G-t szeretnének vásárolni, és ez vezetett a most kialakult hiányhoz.

  Egy konkrét példát tekintve, a Németországban exkluzív iPhone forgalmazási jogokkal rendelkezõ T-Mobile egyes források szerint legközelebb valamikor októberben tud majd újra iPhone 3G-t kínálni vásárlói részére. A magenta színekben pompázó operátor egyébként azzal számolt, hogy elsõ körben mintegy 40 ezer darab iPhone 3G-t fog kapni.

 • Android alkalmazás is fut a Nokia N9-en

  Egy új megoldásnak köszönhetõen nemcsak speciálisan MeeGo rendszerre írt programok futhatnak a Nokia N9-en. Egy-egy új operációs rendszer megjelenésekor a felhasználók legnagyobb félelme az, hogy az elsõ hónapokban nem lesz megfelelõ mennyiségû és minõségû alkalmazás a telefonra, fõként nem azok, amelyeket más platformnál megszoktak és megszerettek.

 • 10 dolog, amit tudnod kell a Symbianról - klikk és nézd meg a videót!

  A finn gyártó bemutatta a Symbian^3 operációs rendszerét bemutató kis videót és hozzá körített egy kis általános tudnivalót a rendszerrõl. A Symbian elõdjét bõ 20 éve a brit Psion kezdte fejleszteni EPOC OS néven és digitális szervezõk alapja 1987-ben. Legközelebb 1998-ban nyúltak a platformhoz, akkor már kifejezetten mobilokra szánt oprendszer-fejlesztésrõl volt szó. 2001-ben debütált a Nokia 9210 Communicator, a világ elsõ Symbianos okostelefonja, amire már a felhasználók saját alkalmazásokat is telepíthettek.

 • Vertu márkabolt nyílt Tokióban

  A finn gyártó tavaly év végén jelentette be, hogy nem kíván több modellt fejleszteni a túlságosan is kis haszonnal kecsegtetõ japán piac számára.

  A látványos kivonulást követõen a cég méregdrága luxusmobilokat gyártó leányvállalata, a Vertu arról számolt be, hogy hamarosan megnyitja Tokió Ginza kerületében Japán elsõ luxusmobil mintaboltját, melyben a több millió forintos, 3G átvitelre is képes készülékek mellett mobilszolgáltatásokat is kínál majd a Vertu Club virtuális hálózaton.

 • Új IMS szabvány születhet!

  Az Alcatel-Lucent, Ericsson, Fujitsu, NEC, Nokia Siemens Networks és a DOCOMO közösen dogoznak az új IP multimédia alrendszeren.

  A hat legnagyobb hálózati elemeket gyártó cég, az Alcatel-Lucent, Ericsson, Fujitsu, NEC, Nokia Siemens Networks és a DOCOMO bejelentették, hogy közösen dolgozzák ki az új IMS (IP Multimedia Subsystem – IP multimédia alrendszer) specifikációját és a hozzá tartozó hálózati szolgáltatásokat.

 • Napi kétmilliárd sms-t küldtek 2009-ben Kínában

  Tavaly összesen több mint 784 milliárd sms-t küldtek a kínaiak, ami napi átlagban 2,1 milliárd üzenetet jelent - közölte az informatikai tárca adataira hivatkozva a Beijing Times címû lap a hétvégén.

 • Naponta százszor SMS-ezik a tinik harmada Amerikában

  A mobiltelefonnal rendelkezõ amerikai tizenévesek harmada több mint 100 SMS-t küld vagy fogad naponta, azaz a fiatalok között a szöveges üzengetés vált a legnépszerûbb kommunikációs formává - derül ki egy friss felmérésbõl.

 • Ha sms-t kapunk azért is fizetni kell?

  Eddig ugyebár csak az általunk elküldött rövid szöveges üzenetekért kellett fizetni, hamarosan azonban változni fog a helyzet.

  Történt ugyanis, hogy két kanadai mobil szolgáltató, a Bell és a Telus bejelentette, hogy a jövõ hónaptól kezdve nem csak az SMS-ek küldése, hanem azok fogadása is pénzbe fog kerülni.

 • Android 2.2 Froyo frissítés a HTC Legend mobilokra

  2010. decemberétõl elérhetõ a HTC Legend mobilokra az Android 2.2 Froyo frissítés. A tajvani gyártó Facebookon tette közhírré a frissítés lehetõségét. Elõször a szolgáltatófüggetlen telefonokon lesz elérhetõ a Froyo, majd hamarosan a kártyafüggõ készülékek is frissíthetõvé válnak.

 • Olcsóbb lesz a külföldi mobiltelefonálás

  ½A Nemzeti Hírközlési Hatóság üdvözli, hogy az Európai Bizottság keddi bejelentése szerint 2010 után további három évvel meg akarja hosszabbítani a hangroaming árának szabályozását és határt akar szabni a barangolás közben küldött SMS-ek árának½ - mondta Pataki Dániel az NHH elnöke, aki idén az európai szabályozó hatóságok csoportjának (ERG) elnöki posztját is betölti.

 • A fehérnemû kiszorította a mobiltelefont az ajándéklistáról

  Budapest - A gazdasági válság ellenére sem költenek az emberek karácsonyra kevesebbet a tavalyinál - állapította meg a Kirakat.hu és a Szonda Ipsos kutatása.

  Továbbra is az illatszerek, ruházati cikkek, könyvek, valamint a gyermekjátékok számítanak a legnépszerûbb ajándékoknak, de a fehérnemû kiszorította a mobiltelefont a tízes ajándékötlet-toplistáról - állapítja meg a felmérés.

 • Az Európai Bizottság extra adóterhet róna ki a drága mobilokhoz

  Az Európai Bizottság extra adóterhet róna ki bizonyos tévénézésre és navigációra alkalmas telefonokra, mivel azok funkciói messze túlmutatnak a hagyományos értelemben vett telefon szolgáltatásain.

  Az elmúlt 12 év során a telefonokat nem terhelték vámtételek az Információ-technológiai Egyezmény (ITA, Information Technological Agreement) értelmében, miközben számos más informatikai eszköz már vámkötelessé vált.

 • Bemutatkozott 2010-es Ovi Browser

  A Nokia Beta Labs hivatalosan is bemutatta az Opera Mini alapötletébõl építkezõ új Series 40 böngészõt.

  A Nokia Beta Labs hivatalosan is leleplezte a napokban már említett Ovi Browser alkalmazást, mely az eredeti feltételezésektõl eltérõen a Series 40 modellek számára készített böngészõ lett.

 • Magyarországra jön egy vietnámi távközlési cég?

  A VNPT az ottani vietnamiakra szakosodik, akiknek elõfizetõi kártyát kínálnak vezetékes telefon használatára - közölte a VNPT-vel vegyesvállalatot létesített Natland befektetési társaság szóvivõje.

  Csehországban e héten kezdi meg mûködését a legnagyobb vietnami távközlési társaság, a VNPT - jelentette a CTK cseh hírügynökség.