rss
 • Mit tudnak az okos mobilok 2011-ben?

 • Share on Tumblr

  A kommunikátor-jellegû "féltéglák" helyett ma már bármelyik okostelefonnal szerkeszthetjük fájljainkat és akár videohívásokba is bekapcsolódhatunk.

  Körülbelül akkora számítási teljesítményre képes egy 2011-es okostelefon modell, mint 6–8 éve egy átlagos asztali számítógép, vagy 4–5 éve egy noteszgép. Az 1 gigahertz környékén ketyegõ, újabban akár kétmagos mobiltelefon-processzorok, az 512 megabájtos memóriák legalábbis feljogosítanak erre a kijelentésre, de a képernyõfelbontás sem áll messze egy ezredforduló utáni PC monitorának pixelszámától.

  Persze hiába érintõképernyõsek a mai mobilok, méretük és kezelõszerveik különbözõsége miatt ne várja el senki, hogy majd telefonon készíti a legszebb kördiagramokat a prezentációhoz, vagy éppen ezen rak össze kimutatásokat, jelentéseket. Igaz elvben akár ezt is megteheti, ha van türelme a mini virtuális billentyûköz, és sasszemmel követi az apró karaktereket.

  A folyvást neten lógó okostelefonok egyik legújabb elõnye a számítási felhõ alapú, távoli szervereken tárolt fájloknak és alkalmazásoknak köszönhetõ. Elég például a Gmail vagy a Freemail levelezõrendszerekre gondolni. Eddig "meg voltunk lõve”, ha egy tárgyalásra vagy egy utazásra nem vittük el azt az asztali gépet vagy notebookot, amelyen a legfontosabb dokumentumainkat, fájljainkat tároltuk.

  Az olyan alkalmazások azonban, mint a Dropbox, a Box.net, vagy a Windows Live SkyDrive akkor is segítenek, ha nem küldtük el a keresett fájlt levélben. Az okostelefonra is letölthetõ, magyar fejlesztésû LogMeIn pedig telepíthetõ bármely gépünkre, és ezután akár arra is alkalmas, hogy egy másik városban bekapcsoljuk azt, lássuk az otthoni gépünk asztalát, így azután keressünk, másoljunk, elküldjünk fájlokat, vagy futtassunk programokat, bárhol is vagyunk.

  A Dropbox szintén képes arra, hogy bizonyos mappák tartalmát automatikusan szinkronizálja a "felhõben lévõ", akár több gigabájtos tárhellyel. Ilyen programokkal egy tárgyaláson az okostelefont elõkapva mindig a legutoljára szerkesztett változatot láthatjuk egy folyamatosan frissített dokumentumból. Az alapvetõen ingyenes alkalmazásoknál a tárhely bõvítése kerül csak pénzbe, így érdemes kipróbálni ezeket.

  Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha útközben kell megszerkesztenünk egy Word dokumentumot, esetleg újabb sorokat kell hozzábiggyesztenünk egy Excel táblázathoz. Pár éve még az is szenzációnak számított, ha egy telefon képes volt az Office dokumentumok alapszintû megjelenítésére, manapság azonban több olyan alkalmazás érhetõ el, amely ezek szerkesztésére is tökéletes.

  Érdemes megnézni a Quickoffice Connect Mobile Suite-ot, amely talán a ma elérhetõ legösszetettebb mobil irodai alkalmazás. Az Office fájlok közül a legfrissebb docx illetve xlsx formátummal is megbirkózik, Word, Excel és PowerPoint dokumentumokat egyaránt kezelhetünk vele. Mindezek mellett az alkalmazásba integrálták a fent említett Dropbox és Box.net szolgáltatást is, így azonnal a felhõbe menthetjük a szerkesztett fájlokat.

  A Google Docsszal szintén kompatibilis, így ide is pár mozdulattal exportálható a végeredmény. A Quickoffice beállítható úgy is, hogy az okostelefon levelezõjében a kompatibilis csatolmányokat automatikusan megnyissa, így nem kell beérnünk a beépített, szegényes elõnézettel.

  Aki a Google Analytics segítségével apránként elemzi a vállalati weboldal látogatottsági adatait, a forgalom forrásait, vagy éppen a legvonzóbb keresõ-kifejezéseket, most válthat akár iPhone-ra vagy Androidra is. Az Analytics Pro alkalmazás összekapcsolható a meglévõ Google fiókokkal, és a telefon képernyõjére varázsolja az összes létezõ kimutatást. Egyszerre akár több fiókot is képes kezelni, valamint óránként vagy naponként összegzéseket is készít.

  A Cisco WebEx video-telekonferencia is elérhetõ már iPhone-on, és Android alapú rendszerekre is hamarosan megjelenik. Itt is mûködik a képernyõmegosztás és a konferencia közben használható azonnali üzenetküldés. Ráadásul az okostelefonok frontoldali kamerája segítségével minket is láthatnak a résztvevõk, ha kellõen gyors és stabil a netes kapcsolatunk.

  A konferenciákra nem is kell külön betelefonálnunk, ha ugyanis belépünk egy WebEx konferenciába, akkor automatikusan csatlakozunk. A Cisco WebEx Meeting Center iPhone-os felülete ingyenesen letölthetõ, csupán a fiókért kell fizetni. Ám ezért is csak akkor, ha mi is szeretnénk konferenciákat indítani.

  Sokan dolgoznak olyan munkakörben, amelyben kiemelkedõen fontos az azonnali információk megléte. Számítógépeken az RSS olvasók már rég megoldották ezt a problémát, hiszen a legfontosabb webes magazinok, portálok frissítéseire feliratkozva az oldalak folyamatos meglátogatása nélkül láthatjuk a legújabb minket érdeklõ híreket.

  Ma már gyakorlatilag minden okostelefon operációs rendszerre is elérhetõek jól kezelhetõ, átlátható RSS olvasók. BlackBerryken a legelterjedtebb a Viigo, iPhone-on és Androidon a Byline, Feeds, NewsStand vagy a Doppler szolgál erre a célra. A háttérben is frissülõ tartalomból kiválasztott hírt továbbküldhetjük e-mailben, de közösségi oldalakon is megoszthatjuk. /bitoport.hu/


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Optimus Black RBM - az extra szoftverek

  Az LG Optimus Black RBM, azaz Red Bull Mobile kiadása természetesen nem csak annyiban tér el az alapmodelltõl, hogy a hátlapára felfújtak egy bikát és egy logótípiát, hanem abban is, hogy rengeteg egyedi tartalmat kapunk az energiaitalairól és sportversenyek támogatásáról elhíresült cégtõl. Mivel egy Android 2.2.2-es operációs rendszert futtató masináról van szó, ez utóbbi tartalmak természetesen nem merülnek ki az egyedi háttérképekben és csengõhangokban, bár természetesen ilyenek is helyet kaptak a masinák. A lényeget azonban a különleges szoftverek jelentik.

 • A Sony Ericcson félezer embert küld el

  A Sony Ericsson negyedév alatt elszenvedett 187 millió eurós vesztesége az anyavállalatok pénzügyi eredményeit is beárnyékolta.

  A világ legnagyobb hálózati berendezés gyártója, az Ericsson 31 százalékos nyereségcsökkenésrõl számolt be, mely egy részét a cég belsõ átalakulása emésztette fel, de a hiány jelentõs részéért a Sony Ericsson veszteséges üzeme tehetõ felelõssé.

 • Elérhetõ az Opera Mini 4.2 végleges változata

  Az Opera Software elérhetõvé tette az Opera Mini 4.2 böngészõ végleges változatát, mellyel egyszerre jelent meg az Android alapú készülékekre szánt Opera Mini végleges változata is.

  A kliens-szerver alapú Opera Mini ugyan nem teszi lehetõvé JavaScript futtatását vagy Flash alapú tartalmak megjelenítését, ám az Opera saját szerverei által elõfeldolgozott, áttördelt, rendkívül kisméretûre tömörített weblapok nem csak gyorsabban jelennek meg a telefonok kijelzõjén, de sokkal kevesebb adatforgalmat is igényelnek.

 • Törvényben tiltják a Skype akadályozását

  A holland parlament által elfogadott 2011-es jogszabály egyedülálló Európában. Többek között megtiltja, hogy a mobilinternet-szolgáltatók pótdíjjal sújtsák az olyan távközlési szolgáltatásokat - például a Skype-ot -, amelyek ingyenes vagy kedvezményes telefonálást és adatcserét biztosítanak.

 • Új navigáció a magyar piacon

  Kapható hazánkban az iconX néven debütáló új navigációs modellcsalád, amely egyelõre két tagból áll. Ne keresse senki a neten a gyártót, mert az iconX az LCP Systems saját márkája, a vasat és a házat külföldön gyártatják, a belsõ tartalom viszont házon belüli fejlesztés.

 • 2010-es frissítésen esett át a Gmail android változata

  A Google frissítette az Android rendszerre írt Gmail alkalmazását.

 • Bluetooth 4.0

  A Bluetooth SIG 2010 májusában a 'kékfog' negyedik generációjára is áldását adta: az újdonság a Bluetooth 3.0-tól eltérõen nem csak a sebességre, hanem emellett a korábbiaknál jelentõsen alacsonyabb fogyasztásra és a rendkívül széles felhasználási körre fókuszál. A 100 méteres hatósugarú újdonság kétfajta változatban fog érkezni.

 • Mit tudnak az okos mobilok 2011-ben?

  A kommunikátor-jellegû "féltéglák" helyett ma már bármelyik okostelefonnal szerkeszthetjük fájljainkat és akár videohívásokba is bekapcsolódhatunk.

 • 2D-3D átalakító mobilokba

  A Dialog Semiconductor mobilokba szánt processzorra 2D tartalmak térhatású megjelenítését teszi lehetõvé 3D kijelzõvel szerelt mobilokon.

 • Napkollektorral felszerelt bázisállomást épített a Pannon Baracskán

  Napkollektorral felszerelt bázisállomást épített a Pannon a Fejér megyei Baracskán. A 17 napelem-panel az adótorony energiafelhasználásának felét biztosítja. A Pannon idén áprilisban, a Föld Napja alkalmából jelentette be, hogy 2011-ig 24 százalékkal csökkenti éves szén-dioxid kibocsátását.

  A hálózati infrastruktúra felel a vállalat energiafelhasználásának jelentõs hányadáért, így a napenergiával mûködõ bázisállomások létesítése az egyik elsõ lépés a vállalás teljesítése felé.

 • A negyedik mobilszolgáltató az Externet lehet

  Az NHH által meghirdetett új mobilfrekvencia megszerzéséért az Externet Nyrt. a Telekom 4 Magyarország Zrt-vel közösen száll ringbe.

  Az alternatív távközlési szolgáltató Externet Nyrt. számára a szélessávú elõfizetõi bázis növelésének, valamint a mobil hangpiacra való belépés lehetõségét biztosíthatja az új tender. A két távközlési cég DreamCom Kft. néven közös vállalatot hoz létre a negyedik mobilszolgáltatói GSM/UMTS licensz megpályázására - áll az Externet sajtóközleményében.

 • Samsung ChatON - instant messenger ingyen

  A Samsung 2011 augusztusában bemutatta saját üzenetküldõ szolgáltatását, amely ChatON néven debütált és szinte minden mobilos platformon használható.

 • A következõ Sony Ericsson Xperia modell nem a HTC, hanem a tajvani Mobinnova készíti

  Úgy tûnik, hogy a Sony Ericsson és a HTC partneri viszony a végéhez közeledik, legalábbis a DigiTimes értesülései szerint a japán-svéd gyártó második Xperia modelljét már nem a HTC, hanem a tajvani székhelyû Mobinnova készíti majd.

  A döntés pontos háttere nem ismert, de annyi bizonyos, hogy a HTC termékpalettáján Xperia rivális mobilok is megtalálhatóak.

 • Samsung S5230: Túl a tízmillión

  A nagyobbik dél-koreai gyártó legolcsóbb érintõkijelzõs készüléke több mint tízmillió példányban talált gazdára alig fél év alatt.