rss
állatvédő állatmenhely adó 1% támogatás, alapítvány, egyesület, kutya, cica
 • Mit tudnak az okos mobilok 2011-ben?

 • Share on Tumblr

  A kommunikátor-jellegû "féltéglák" helyett ma már bármelyik okostelefonnal szerkeszthetjük fájljainkat és akár videohívásokba is bekapcsolódhatunk.

  Körülbelül akkora számítási teljesítményre képes egy 2011-es okostelefon modell, mint 6–8 éve egy átlagos asztali számítógép, vagy 4–5 éve egy noteszgép. Az 1 gigahertz környékén ketyegõ, újabban akár kétmagos mobiltelefon-processzorok, az 512 megabájtos memóriák legalábbis feljogosítanak erre a kijelentésre, de a képernyõfelbontás sem áll messze egy ezredforduló utáni PC monitorának pixelszámától.

  Persze hiába érintõképernyõsek a mai mobilok, méretük és kezelõszerveik különbözõsége miatt ne várja el senki, hogy majd telefonon készíti a legszebb kördiagramokat a prezentációhoz, vagy éppen ezen rak össze kimutatásokat, jelentéseket. Igaz elvben akár ezt is megteheti, ha van türelme a mini virtuális billentyûköz, és sasszemmel követi az apró karaktereket.

  A folyvást neten lógó okostelefonok egyik legújabb elõnye a számítási felhõ alapú, távoli szervereken tárolt fájloknak és alkalmazásoknak köszönhetõ. Elég például a Gmail vagy a Freemail levelezõrendszerekre gondolni. Eddig "meg voltunk lõve”, ha egy tárgyalásra vagy egy utazásra nem vittük el azt az asztali gépet vagy notebookot, amelyen a legfontosabb dokumentumainkat, fájljainkat tároltuk.

  Az olyan alkalmazások azonban, mint a Dropbox, a Box.net, vagy a Windows Live SkyDrive akkor is segítenek, ha nem küldtük el a keresett fájlt levélben. Az okostelefonra is letölthetõ, magyar fejlesztésû LogMeIn pedig telepíthetõ bármely gépünkre, és ezután akár arra is alkalmas, hogy egy másik városban bekapcsoljuk azt, lássuk az otthoni gépünk asztalát, így azután keressünk, másoljunk, elküldjünk fájlokat, vagy futtassunk programokat, bárhol is vagyunk.

  A Dropbox szintén képes arra, hogy bizonyos mappák tartalmát automatikusan szinkronizálja a "felhõben lévõ", akár több gigabájtos tárhellyel. Ilyen programokkal egy tárgyaláson az okostelefont elõkapva mindig a legutoljára szerkesztett változatot láthatjuk egy folyamatosan frissített dokumentumból. Az alapvetõen ingyenes alkalmazásoknál a tárhely bõvítése kerül csak pénzbe, így érdemes kipróbálni ezeket.

  Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha útközben kell megszerkesztenünk egy Word dokumentumot, esetleg újabb sorokat kell hozzábiggyesztenünk egy Excel táblázathoz. Pár éve még az is szenzációnak számított, ha egy telefon képes volt az Office dokumentumok alapszintû megjelenítésére, manapság azonban több olyan alkalmazás érhetõ el, amely ezek szerkesztésére is tökéletes.

  Érdemes megnézni a Quickoffice Connect Mobile Suite-ot, amely talán a ma elérhetõ legösszetettebb mobil irodai alkalmazás. Az Office fájlok közül a legfrissebb docx illetve xlsx formátummal is megbirkózik, Word, Excel és PowerPoint dokumentumokat egyaránt kezelhetünk vele. Mindezek mellett az alkalmazásba integrálták a fent említett Dropbox és Box.net szolgáltatást is, így azonnal a felhõbe menthetjük a szerkesztett fájlokat.

  A Google Docsszal szintén kompatibilis, így ide is pár mozdulattal exportálható a végeredmény. A Quickoffice beállítható úgy is, hogy az okostelefon levelezõjében a kompatibilis csatolmányokat automatikusan megnyissa, így nem kell beérnünk a beépített, szegényes elõnézettel.

  Aki a Google Analytics segítségével apránként elemzi a vállalati weboldal látogatottsági adatait, a forgalom forrásait, vagy éppen a legvonzóbb keresõ-kifejezéseket, most válthat akár iPhone-ra vagy Androidra is. Az Analytics Pro alkalmazás összekapcsolható a meglévõ Google fiókokkal, és a telefon képernyõjére varázsolja az összes létezõ kimutatást. Egyszerre akár több fiókot is képes kezelni, valamint óránként vagy naponként összegzéseket is készít.

  A Cisco WebEx video-telekonferencia is elérhetõ már iPhone-on, és Android alapú rendszerekre is hamarosan megjelenik. Itt is mûködik a képernyõmegosztás és a konferencia közben használható azonnali üzenetküldés. Ráadásul az okostelefonok frontoldali kamerája segítségével minket is láthatnak a résztvevõk, ha kellõen gyors és stabil a netes kapcsolatunk.

  A konferenciákra nem is kell külön betelefonálnunk, ha ugyanis belépünk egy WebEx konferenciába, akkor automatikusan csatlakozunk. A Cisco WebEx Meeting Center iPhone-os felülete ingyenesen letölthetõ, csupán a fiókért kell fizetni. Ám ezért is csak akkor, ha mi is szeretnénk konferenciákat indítani.

  Sokan dolgoznak olyan munkakörben, amelyben kiemelkedõen fontos az azonnali információk megléte. Számítógépeken az RSS olvasók már rég megoldották ezt a problémát, hiszen a legfontosabb webes magazinok, portálok frissítéseire feliratkozva az oldalak folyamatos meglátogatása nélkül láthatjuk a legújabb minket érdeklõ híreket.

  Ma már gyakorlatilag minden okostelefon operációs rendszerre is elérhetõek jól kezelhetõ, átlátható RSS olvasók. BlackBerryken a legelterjedtebb a Viigo, iPhone-on és Androidon a Byline, Feeds, NewsStand vagy a Doppler szolgál erre a célra. A háttérben is frissülõ tartalomból kiválasztott hírt továbbküldhetjük e-mailben, de közösségi oldalakon is megoszthatjuk. /bitoport.hu/


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A mellrák elleni küzdelem aktív támogatója a Samsung

  A mellrák a leggyakoribb halálok napjainkban a nõk közt világszerte. A világon minden 29. másodpercben diagnosztizálnak mellrákot és minden 75. másodpercben meghal valaki ebben a betegségben.

  Évente körülbelül 1,1 millió nõt betegít meg a mellrák, mely az összes daganatos megbetegedés tizede. Szûréssel a mellrák korai stádiumban felfedezhetõ, és nagy valószínûséggel kezelhetõ.

  A tapasztalatok szerint, ha idõben észreveszik a betegséget, akkor 95 százalékos a gyógyulás esélye.

 • 2010. decemberi Skype és YouTube frissítés

  Ma két fontos frissítés is elérhetõ lett a Symbian S60 5th Edition és Symbian^3 operációs rendszerekre.

  A Skype immár támogatja a Nokia N8, a Nokia C7 és a Nokia E5 modelleket is, valamint jobb minõségû audio kodeket is, ezáltal még tisztább beszélgetést tesz lehetõvé akár rossz vételi viszonyok között is.

 • Hibás iPhone 4 kamerák?

  Egyelõre nem tudni pontosan hogy a hiba szoftveres vagy hardveres eredetû-e, de úgy tûnik, hogy néhány iPhone 4 kamerája nem teljesít túl jól beltéri világítás mellett.

 • Harc a frekvenciáért

  A negyedik GSM/UMTS szolgáltató piacra lépését lehetõvé tevõ „A” csomagra az elõzetes várakozásokat felülmúlva összesen négy pályázat érkezett.

  A mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internet lefedettség növelése érdekében kiírt frekvenciapályázatra a vártnál több pályázat érkezett, jelentette be pénteken, a tenderbontást követõen a Nemzeti Hírközlési Hatóság.

 • Fújással és ujmozdulatokkal is vezérelhetõk a Pantech mobilok

  A koreai Pantech és a Fantalog Interactive hároméves exkluzív megállapodást írtak alá az Emotion Engine nevû szoftver licencelésével kapcsolatban, mely a telefon mikrofonjának segítségével képes felismerni, ha a felhasználó megfújja a telefont.

  A kissé furcsának hangzó megoldás nem csak fuvola vagy okarína élethû emulálásakor lehet hasznos, hanem a gyártó szerint fotózáskor is igen jól jöhet, amikor mindkét kéz szükséges a gép stabilizáláshoz.

 • Giga adatforgalomnövekedés

  2011 és 2016 között 18-szorosára nõ a mobil adatforgalom világszinten a Cisco elõrejelzése szerint. A társaság becslése alapján Közép- és Kelet-Európában a mobil adatforgalom kétszer olyan gyorsan bõvül majd, mint a vezetékes.

 • Nem elég csábítóak az új Motorola-mobilok - zuhant az árfolyam

  Komoly eséssel reagált a Motorola-részvények árfolyama arra az elemzõi véleményre, amely szerint a mobiltelefon-gyártó ünnepi eladásai megsínylik, hogy a cégnek nincsenek igazán vonzó készülékei. A Citigroup elemzõje csalódást keltõnek tartotta a Razr 2 modellek iránti keresletet, és szerinte a cég idén hivatalba lépett új vezérének, Greg Brownnak fel kellene frissítenie a társaság kínálatát vonzóbb, zene- és videolejátszásra is alkalmas készülékekkel.

 • A Microsoft Mobile a piac 40%-át akarja uralni

  A Microsoftnak igen komoly elképzelései vannak a Windows Mobile-lal kapcsolatban.

  A Microsoft nem is olyan régen bejelentette, hogy rendkívül komoly eladásokat vár az érintõs okostelefonok piacán az elkövetkezendõ években és nem kevesebb, mint a piac 40%-át kívánja majd uralni 2012-re. Nos ehhez nem árt majd egy picit még fejleszteni a felhasználói felületet, hiszen mostanában tényleg a felhasználóbarát és látványos felületek felé orientálódott az igény.

 • Növelte bevételeit a RIM

  A nehéz gazdasági helyzet ellenére harmadával tudta növelni bevételét a RIM.

  Míg a legtöbb gyártó számára az elmúlt hónapok veszteségeket és megszorításokat tartogattak csak, addig a nem éppen olcsó okostelefonokat kínáló RIM igazi szárnyalásba kezdett. Az elõzõ év azonos idõszakában elért 482,2 millió dolláros nettó nyereségét idén 643 millió dollárra tudta feltornázni, mely 33 százalékos bõvülést jelentett.

 • Philips X312 - Akár egy hónapos készenléttel

  A Philips Xenium család újabb hosszú akkumulátor üzemidõvel kecsegtetõ készülékkel gyarapodott.

 • A T-Mobile 3G/HSDPA-hálózatát folyamatosan bõvíti

  A szolgáltató szélessávú internetszolgáltatása, az 1 vagy 2 éves hûségnyilatkozat esetén fél éven át 50%-os havidíjkedvezmény és a júliusban és augusztusban a havi díjban foglalt, legalább a kétszeresére megnövelt adatmennyiség így már közel 6 millió ember lakóhelyén elérhetõ.

  A szolgáltató az év végéig a tavalyinál nagyobb számú új települést fed le szélessávú hálózatával, azonban a területi lefedettség bõvítése mellett a hálózat kapacitására is kiemelt figyelmet fordít.

 • Noklia E7 - az elsõ frissítés

  A finn gyártó felsõkategóriás üzleti okostelefonja 2011 márciusában megkapta elsõ frissítését, melyet érdemes mihamarabb feltelepíteni a készülékre.

  A 2010 szeptemberében bejelentett "új kommunikátornak", a Nokia E7-nek eredetileg már a év végén fel kellett volna bukkannia a kereskedések polcain, erre azonban végülis nem került sor.

 • Saját Android a Vodafone-tól

  Vodafone márkájú készülékekkel korábban is találkozhattunk már, és most is kapható ilyen a szolgáltatónál. Androidos azonban nem volt köztük - eddig.

  A Voda elsõ sajátmárkás Android készülékének neve - a szolgáltatótól megszokott módon - nélkülöz mindenféle fantáziát, egyszerûen csak Vodafone 845-ös. A készüléken az Android friss, 2.1-es verziója fut majd, és a Vodafone 360-nal együtt érkezik - mármint oda, ahol elérhetõ a szolgáltatás.

 • Az Ericsson cáfolta a Sony Ericsson felbomlásával kapcsolatos pletykákat

  A Sony Ericsson felbomlásával kapcsolatos pletykák idõrõl idõre felszínre kerülnek, pláne akkor, ha a leányvállalat gyengélkedése miatt az anyacégek is jelentõs veszteségeket kénytelenek elkönyvelni.

  Márpedig 2009 elsõ negyedévében a japán-svéd vegyesvállalat bizony igen gyengén muzsikált, hiszen közel 390 millió eurós veszteségre és számítani lehet, miközben az eladások közel felére mérséklõdtek.