rss
bohócdoktor vizit szja 1%

 • Telefonok váltják a számítógépeket

 • Share on Tumblr

  Nehéz ésszerû indokot találni ahhoz a hardverarzenálhoz, amelyet az elmúlt napokban bemutatott csúcstelefonok felvonultatnak. A számítógép-képességû mobilok akár egy új korszak hírnökei is lehetnének – amelyben a személyi számítógép legfontosabb, hétköznapi funkcióit a telefon veszi át –, annak azonban egyelõre keresni kell a jeleit, hogy a gyártók valóban korszakváltásra készülõdnének.

  kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

  A felhasználó beérkezik a munkahelyére, elõveszi a zsebébõl a mobilját, és becsúsztatja a munkaállomás dokkolónyílásába. A bebootolásra nem kell várni, a csatlakozás pillanatától számítógép-üzemmódba álló telefon azonnal a nagy monitorra küldi a képet, és kapcsolatba lép az asztalon pihenõ, vezeték nélküli teljes billentyûzettel is. A hálózat a készülék „ujjlenyomata” alapján felismeri a júzert, a rendszer a központi szerverrõl és a felhõbõl elindítja a számára szükséges alkalmazásokat.

  A munkaidõ végén a telefon visszakerül a zsebbe. Hazafelé, útközben szükség esetén laptopként funkcionál (egy illeszthetõ billentyûzet révén – a mintát az Asus KeyboardPC adja), otthon pedig szintén dokkolóval kapcsolódhat a házi monitorhoz és a kényelmesebb klaviatúrához. A fenti forgatókönyv ma még inkább csak álom (bár nincs messze a megvalósulástól), de az elõnyeit már most is könnyen el lehet képzelni. A telefon a létezõ legmobilabb számítógép, amely tényleg minden pillanatban velünk van, és hordozható adattároló is egyben.

  Mindenhova viszi magával a személyes beállításainkat, a megszokott alkalmazásportfóliót, a 3G-s internetkapcsolatot. Ráadásul – ha történetesen ugyanazt az operációs rendszert használja, amelyet az otthoni vagy a céges munkaállomás – az átállás is zökkenõmentes vagy akár észrevétlen lehet (ez lehet egyébként a windowsos smartphone-ok nagy esélye). Hogy mindez miért csupán a (lehetséges) jövõ, azt nem tudjuk, a telefon ugyanis már ma képes lenne rá. Az új iPhone 5 16, 32 vagy 64 GB-os memóriája nem tûnik ugyan soknak, de a merevlemez helyett SSD-vel szerelt hordozható számítógépekétõl semmivel sem marad el.

  A filmnézés mellett tízórás üzemidõt nyújtó akku egy jobb ultrabooknak is becsületére válna. A kétmagos processzor a komputerek mezõnyében ugyan nem az élvonal, de egyrészt léteznek már négymagos processzorú okosmobilok is (például az LG Optimus 4X HD), másrészt az iPhone 5-ben lévõ egység (a hírek szerint ARM A6 – az Apple egyelõre a pontos kiépítést és az órajelet is titokban tartja) sebességére vagy egyéb képességeire sem panaszkodott még senki – mint ahogy a Nokia Lumia 920-ban lévõ, 1,5 GHzes kétmagos Snapdragon S4 sem jelent szûk keresztmetszetet.

  Sõt valójában nagyon nehéz olyan hétköznapi – otthoni vagy normális irodai környezetben elõforduló – alkalmazást találni, amelyhez ezek a hardverképességek ne lennének elegendõk, vagyis ezek a mobilok hardverszempontból túl vannak tuningolva. Valójában a felsõ szintû okostelefonok nagyjából a középkategóriás laptopok szintjén állnak – csak éppen sokkal kisebbek. Ahhoz, hogy ezeket a készülékeket valóban számítógépként használhassuk, elsõsorban a hálózati környezet hiányzik: bár a szükséges elemeket jelenleg is be lehetne szerezni, a mobiltelefonra mint hordozható számítógépre épülõ vállalati (vagy otthoni) ökoszisztéma ma még rendkívül ritka.

  Hogy azért nem példátlan, azt leginkább az jelzi, hogy maguk a gyártók apró lépésekben már megkezdték a szükséges kiegészítõk adagolását. Már az iPhone 4-hez is kapható „hivatalos”, vagyis Apple-gyártmányú, teljes billentyûzettel egybeépített dokkoló (igaz, meglehetõsen borsos, 25 ezer forint körüli áron), és a Samsung, illetve a Motorola egyes csúcsgépeihez is árulnak hasonlót, mint ahogy léteznek olyan perifériák is, amelyek a telefon és a tévé vagy a monitor közötti kapcsolódásra szolgálnak. Az igazi kihívást a menet közbeni használatot segítõ mobil megjelenítõ jelenti (a telefonok kijelzõje még az internetböngészéshez is szûkös). Ezt a problémát a videoszemüvegek, illetve az egyetlen vékony, rugalmas lapból álló, minimális fogyasztású ki- és összehajtható képernyõk hidalhatják át.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Az Európai Unió 18 millió euróval támogatja a 4G LTE hálózatok fejlesztését!

  Az Európai Unió 18 millió euróval kívánja támogatni a 4G LTE hálózatok fejlesztését.

  A másodpercenként akár 100 megabit feletti átviteli sebességgel is kecsegtetõ LTE hálózatok térnyerése várhatóan már a jövõ évben megkezdõdik, de a nagyfokú elterjedése még több évig is várathat magára.

 • 2010-ben 101 éves lett a mobiltelefon

  A zseniális feltaláló, Nikola Tesla, több mint 100 éve megjósolta a vezeték nélküli mobilkommunikáció, és a mobilkészülékek eljövetelét.

  Nikola Tesla, a horvát származású, de Amerikában nevet szerzett rejtélyes sorsú tudós, feltaláló 101 éve, a „Popular Mechanics" címû szaklapban megjósolta a hordozható készülékekkel történõ vezeték nélküli üzenetküldés és kommunikáció korát. A magazinban azt írta, egy napon lehetõvé válik, hogy az üzeneteket vezeték nélküli hálózatokon továbbítsuk a világ bármely részébe.

 • A Sony Ericsson netbookok számára készített, beépíthetõ HSPA modemmel rukkolt elõ

  A hordozható számítógép piaca, és ezen belül is a netbookok aránya igen komoly növekedést mutat, mely egyértelmûen jelzi, hogy a vásárlók olcsó, könnyû és kényelmes eszközökre vágynak.

  Az Ericsson által bemutatott F3307 HSPA modem a piac elsõ olyan ajánlata, melyet kifejezetten netbookokhoz terveztek. A 7,2 megabites letöltéssel és 2 megabites feltöltéssel kecsegtetõ eszköz a világ 75 országából származó vezetõ szolgáltatók bevonásával készült, melyek között olyan nevek is szerepelnek, mint az AT&T, Vodafone csoport vagy a China Unicom.

 • Mégsem lesz negyedik szolgáltató hazánkban

  A tendert az NHH a kedvezõtlen gazdasági helyzetre hivatkozva fújta le.

  A tavaly kiírt negyedik mobilszolgáltatói tender eredmény nélkül ért véget. A Nemzeti Hírközlési Hatóság úgy ítélte meg, hogy "a pályázat kiírása óta jelentõsen romlott a hazai és nemzetközi gazdasági környezet és ez egyrészt kérdésessé tette a pályázatokban szereplõ finanszírozási feltételeket és a megtérülésre vonatkozó elvárásokat, másrészt pedig azt eredményezte, hogy nem lehetett reális képet alkotni a pályázók által tett vállalások (beruházási és mûködési költség elõrejelzések, árbevétel tervek) értékérõl.

 • Illatosított kijelzõ a mobilra

  A Zenus bemutatta egyedi, gyógynövényekkel illatosított kijelzõvédõit Samsung Galaxy S-re. A koreai Zenus termékére még a Samsung is áldását adta.

 • Megszüntették a halálos mobilszámot Bulgáriában

  Nem, nem vicc következik - annak elég rossz lenne. Úgy látszik, a bolgár mobilszolgáltatókat nem kell félteni, ha babonáról van szó. Bulgáriában befagyasztották a 0888 888 888 mobilszámot, miután 10 éven belül mindenki tragikus körülmények közt halt meg, aki használta.

 • Megállapodott a Google és a Tele Atlas

  A Google és a Tele Atlas közösen jelentették be a két cég hosszútávú együttmûködési megállapodását, mely keretében a Google használhatja a Tele Atlas 200 országra kiterjedõ térképét és teljes dinamikus adatbankját.
  A megállapodás a Google valamennyi online szolgáltatását érinti, beleértve a számítógépes környezetben használt Google Maps és Google Earth alkalmazásokat, valamint a Google Maps for Mobile mobiltelefonos megoldásokat is.

 • A Samsung visszahívja az SGH-C450-eseket

  A Samsung holland oldala szerint a gyártó visszahívja a 2008 szeptember 1 után gyártott SGH-C450 készülékeit, mivel azok sugárzása bizonyos körülmények között lényegesen meghaladja az elõírtakat.

  Az alacsony árfekvésû készülék elsõsorban kártyás csomagban került értékesítésre több áruházláncon keresztül is.

 • Google Talk iPhone-ra és iPod-ra is

  A Google Talk azonnali üzenetküldõ szolgáltatás már az Apple iPhone és iPod Touch tulajdonosok számára is elérhetõvé vált.

  Méghozzá nem külön alkalmazásként, hanem egy online szolgáltatás keretében.

  A kifejezetten Apple modellekhez tervezett web alapú Google Talk a készülékek Safari böngészõjébõl érhetõek el, amit aztán nyitva is kell tartani.

 • Mobil alkalmazások letöltése Google-lal

  Ahogy egyre nagyobbak lesznek az online alkalmazásboltok, úgy érdeklõdnek egyre többen a letöltések iránt.

 • A termelés visszafogását jelzi a NOKIA

  2008 utolsó negyedévének pénzügyi jelentéseibõl egyértelmûen kiderült, hogy a globális recesszió a távközlési szektort is elérte.

  A Reuters értesülései szerint a tavaly bezárt németországi Bochum gyáregységet idén Nyugat-Európa utolsó nagy mobiltelefon gyárának komoly leépítése követi. A csúcsmodelleket gyártó finnországi Salo melletti gyáregység jelenleg 2.500 alkalmazottat foglalkoztat, ám a tervek szerint gyakorlatilag a teljes létszám leépítésre kerül, legalábbis a munkaidejük 20-30 százalékában nem lesz majd rájuk szükség.

 • Csökkenti NAND Flash termelését a SanDisk és a Toshiba

  Az elmúlt negyedév során igen gyengén szereplõ SanDisk és Toshiba a gazdasági nehézségekbõl fakadó kereslet-visszaesésre hivatkozva januárban 30 százalékkal csökkenti a NAND Flash memóriák gyártását.

  A Yokkaichi nevû japán városban található négy SanDisk-Toshiba közös gyáregység közül kettõ (Fab 3 és Fab 4) december 31 és január 12 között teljesen leáll, utána pedig az eredeti gyártókapacitás 70 százalékán üzemel majd.

 • Bedside Mode widget Androidra

  A beszédes nevû Bedside Mode minialkalmazás egyetlen érintéssel digitális órát varázsol a telefonunkból, amely csak az általunk meghatározott esetekben zavarja meg álmunkat.

 • Több mint három hetet pazarlunk évente telefonozásra

  Több mint három hetet pazarlunk el évente azzal, hogy a telefont bámuljuk, derült ki egy felmérésbõl.

kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%