rss
 • Kevesebb új mobiltelefont adnak el jövõre a válság miatt

 • Share on Tumblr

  London - A legvisszafogottabb becslések szerint majdnem négy százalékkal kevesebb új mobiltelefont adnak el jövõre, de a visszaesés akár 27 százalékos is lehet 2008-hoz képest a The Financial Timesnak nyilatkozó elemzõk szerint.

  A londoni gazdasági napilap szerint tavaly 15 százalékkal 1,15 milliárdra emelkedett az eladott új mobilok száma, és idén is még tíz százalékkal bõvül a piac, ami az elsõ néhány hónap jó eredményeinek köszönhetõ.

  A növekedés az utóbbi 15 évben csak egyszer, 2001-ben torpant meg, amikor négy százalékkal esett vissza az új készülékek eladása, jövõre pedig megint nehéz éve lehet a magas növekedési rátákhoz hozzászokott iparágnak: a nemzetközi pénzügyi válság miatt a telített nyugati piacokon sokan inkább nem cserélik korszerûbbre a készüléküket, és lelassul a növekedés a fejlõdõ országokban, ahol a legtöbb vásárlónak korábban nem volt mobiltelefonja.

  Andrew Griffin, a Merrill Lynch elemzõje szerint 2009-ben világszerte öt százalékkal esik vissza az új készülékek eladása. Rod Hall, a J.P. Morgan szakértõje szerint legalább 3,9 százalékos lesz a csökkenés. Vincent Rech, a Société Générale elemzõje szerint ha a világgazdaság stagnálni fog jövõre, akkor a visszaesés a 27 százalékot is elérheti - írja a The Financial Times.

  A legnagyobb gyártó, a finn Nokia már az idei harmadik negyedévben is szokatlan eredményeket produkált: jelentõsen zsugorodott a profitja, esett az árbevétele, piaci részesedése pedig 40-rõl 38 százalékra csökkent. A világgazdasági lassulás a Sony Ericcsont sem kímélte: a japán-svéd gyártó a harmadik negyedévben 25 millió euró veszteséget termelt.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Szélessávú hálózatként is használható az emberi test

  Másodpercenként 10 Mb mennyiségû adatot is képes továbbítani az emberi testen keresztül az a technológia, melyet a napokban mutattak be az Ericsson mérnökei. A Connected Me segítségével akár egy mobiltelefon és egy táblagép között is kapcsolatot teremthetünk, pusztán azáltal, hogy a két eszközt egyszerre érintjük meg.

 • A következõ Sony Ericsson Xperia modell nem a HTC, hanem a tajvani Mobinnova készíti

  Úgy tûnik, hogy a Sony Ericsson és a HTC partneri viszony a végéhez közeledik, legalábbis a DigiTimes értesülései szerint a japán-svéd gyártó második Xperia modelljét már nem a HTC, hanem a tajvani székhelyû Mobinnova készíti majd.

  A döntés pontos háttere nem ismert, de annyi bizonyos, hogy a HTC termékpalettáján Xperia rivális mobilok is megtalálhatóak.

 • Remekül alakul az LG pénzügyi helyzete

  A nagyobb gyártók közül az LG is beszámolt pénzügyi eredményeirõl, mely az elemzõk által várt értékeknél lényegesen kedvezõbben alakultak. A cég mobiltelefonos részlege ugyan mindössze 22,6 millió készüléket szállított le, mely az elõzõ negyedévhez képest 12, az elõzõ év azonos idõszakához képest 7 százalékos visszaesést jelent.

  A közép- és felsõkategória sikere miatt azonban még az elõzõ év azonos idõszakának árbevételét is sikerült 12,8 százalékkal túlszárnyalni, így a részleg 3,02 milliárd dolláros forgalmat és 181 millió dolláros hasznot realizálnia. A sikerben komoly szerepet játszott az LG Cookie kedvezõ fogadtatása is.

 • Google Wallet - a fizetési szolgáltatás

  A Google egy New York-i sajtótájékoztatón hivatalosan is bejelentette a régóta pletykált, NFC-alapokon nyugvó fizetési szolgáltatását. A Wallet pontosan azt teszi, amire számítani lehetett: az ügyfél képes hozzárendelni a támogatott androidos telefonjához a bankkártyáját, így fizethet a készülékkel.

 • Mégsem lesz PlayStation mobil!

  A mobiletoday.co.uk értesülései szerint a Sony nem teszi lehetõvé leányvállalata számára, hogy az PlayStation márkanév alatt saját mobiltelefont fejlesszen.

  A Sony és Ericsson közös vállalkozása jelenleg is számos Sony márkanevet használhat, ilyen például a „Walkman”, „Cyber-shot” vagy a „Bravia”, igaz ez utóbbi egyelõre csak Japánban hódít, ahol a japán-svéd gyártó is képes microSD kártyafoglalatot használni.

 • Megérkezett az Android 3.2

  Amint arra a korábbi hírek alapján számítani lehetett, hivatalosan is elkészült a Google operációs rendszerének legújabb verziója, ami számos új funkciót tartalmaz. Emellett a cég elérhetõvé tette az Android 3.2 szoftverfejlesztõ csomagját (SDK) is.

 • Vezeti a népszerûségi listát a mobilnet

  Nem is olyan rég még szinte alig használtunk mobil net szolgáltatásokat, ami persze érthetõ is volt, hiszen ezen szolgáltatások akkoriban még csak kevés helyen és drágán voltak elérhetõk, arról már nem is beszélve, hogy az általuk biztosított sebesség is hagyott némi kívánni valót maga után.

 • Interneten elõkerülhetnek a lopott telefonok?

  A bárki által kereshetõ adatbázis segítséget nyújthat a mobilunk visszaszerzésében.

  Egy érdekes weboldal indult a nemrég, amely fõ célja, hogy a gazdájától eltulajdonított mobiltelefonokat a tolvajok nehezebben tudják értékesíteni.

  A lopoTTTelefon.hu oldalon bárki ingyenesen regisztrálhat, majd megadhatja a mobiltelefonja egyedi IMEI azonosítóját, amely utána kereshetõvé válik az összes felhasználó számára. A készülék kódját a *#06# begépelésével lehet elõcsalogatni.

 • Betiltott iPhone reklám Angliában

  London - A brit reklámfelügyelet betiltotta az Apple iPhone-ját népszerûsítõ televíziós reklámot - indoklásuk szerint a hirdetés a valóságosnál jobbnak állítja be a készülék internetes képesseit.

  Az ASA (Advertising Standards Authority) azután döntött a reklám betiltásáról, hogy két tévénézõ is panaszt tett náluk a véleményük szerint túlzó állításokat tartalmazó hirdetéssel kapcsolatban. Azt nehezményezték, hogy a bemutatott készülék nem támogatja a - sok tartalom megjelenítéséhez nélkülözhetetlen - Flash-, illetve a Java-alkalmazásokat, noha a hirdetés szerint a telefon teljes internetelérést biztosít.

 • Két 2010-es Sony Ericsson headset (képekkel!)

  A japán-svéd gyártó 2010. június elején mutatta be a Sony Ericsson VH110 és a Sony Ericsson VH410 Bluetooth headseteket. A két új modell a VH700 készüléket bõvíti immár családdá. Mindegyik Bluetooth füles a Greenheart széria tagja, mivel újrahasznosított mûanyagból készültek, valamint vízbázisú festékkel színezék õket, amely környezetkímélõbb az olajalapúaknál. Ezzel együtt a csomagolásuk is a lehetõ legkisebb és szintén „zöld”.

 • Nokia: jövõre 10 százalékkal bõvülhet a mobiltelefon piac

  A mobiltelefonok világpiaca jövõre 10 százalékkal bõvülhet 2009-hez képest a Nokia szerint.

 • 10 minõségi játék Android telefonokra

  A Gameloft neve a mobilos játékok terepén is jól cseng 2010-ben. Most Androidra adtak ki 10 minõségi játékot.

 • Népszerû a Nokia Comes With Music szolgáltatás, de nem piacrengetõ

  A finn gyártó által elsõként bevezetett „svédasztalos” zenebolt, azaz az egy éven át korlátlan zeneletöltést kínáló Nokia Comes With Music szolgáltatás ugyan egyre népszerûbb, de szó sincs világrengetõ sikerrõl.

  A telefon iránti kereslet egyre inkább az olcsóbb modellek irányába tolódik, míg a tartozékok és extra szolgáltatások iránti igény egyre jelentõsebb mértékben csökken. A Financial Times gazdasági válságról, egészen pontosan a krízis túlélésérõl szóló beszámolójában említést tett a Nokia Comes With Music szolgáltatásáról is, mely iránt ugyan mutatkozik kereslet, de szó sincs áttörõ piaci sikerrõl.

 • Samsung i8910 HD szoftverfrissítés érkezett (2010.11)

  A nagyobbik dél-koreai gyártó egyik régebbi modelljéhez új firmware érkezett, bár nem hivatalos úton. A gyártó feltehetõen nem tervez már jó ideje újabb szoftvert kiadni a készülékhez, így minden újítást a hackerek oldanak meg önerõbõl, szerencsére a Symbian rendszert még mindig nagyon sokat használják.