rss
 • Kevesebb új mobiltelefont adnak el jövõre a válság miatt

 • Share on Tumblr

  London - A legvisszafogottabb becslések szerint majdnem négy százalékkal kevesebb új mobiltelefont adnak el jövõre, de a visszaesés akár 27 százalékos is lehet 2008-hoz képest a The Financial Timesnak nyilatkozó elemzõk szerint.

  A londoni gazdasági napilap szerint tavaly 15 százalékkal 1,15 milliárdra emelkedett az eladott új mobilok száma, és idén is még tíz százalékkal bõvül a piac, ami az elsõ néhány hónap jó eredményeinek köszönhetõ.

  A növekedés az utóbbi 15 évben csak egyszer, 2001-ben torpant meg, amikor négy százalékkal esett vissza az új készülékek eladása, jövõre pedig megint nehéz éve lehet a magas növekedési rátákhoz hozzászokott iparágnak: a nemzetközi pénzügyi válság miatt a telített nyugati piacokon sokan inkább nem cserélik korszerûbbre a készüléküket, és lelassul a növekedés a fejlõdõ országokban, ahol a legtöbb vásárlónak korábban nem volt mobiltelefonja.

  Andrew Griffin, a Merrill Lynch elemzõje szerint 2009-ben világszerte öt százalékkal esik vissza az új készülékek eladása. Rod Hall, a J.P. Morgan szakértõje szerint legalább 3,9 százalékos lesz a csökkenés. Vincent Rech, a Société Générale elemzõje szerint ha a világgazdaság stagnálni fog jövõre, akkor a visszaesés a 27 százalékot is elérheti - írja a The Financial Times.

  A legnagyobb gyártó, a finn Nokia már az idei harmadik negyedévben is szokatlan eredményeket produkált: jelentõsen zsugorodott a profitja, esett az árbevétele, piaci részesedése pedig 40-rõl 38 százalékra csökkent. A világgazdasági lassulás a Sony Ericcsont sem kímélte: a japán-svéd gyártó a harmadik negyedévben 25 millió euró veszteséget termelt.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Veszélyes lehet a telefon-kihangosítás

  A telefonálás vezetés közben még akkor is erõsen eltereli a vezetõ figyelmét, ha kihangosítót használ. Egy tanulmány szerint az embereknek csupán egy kis csoportja képes egyszerre több dologra koncentrálni. Õk a szuperérzékelõk.

 • Telefonok váltják a számítógépeket

  Nehéz ésszerû indokot találni ahhoz a hardverarzenálhoz, amelyet az elmúlt napokban bemutatott csúcstelefonok felvonultatnak. A számítógép-képességû mobilok akár egy új korszak hírnökei is lehetnének – amelyben a személyi számítógép legfontosabb, hétköznapi funkcióit a telefon veszi át –, annak azonban egyelõre keresni kell a jeleit, hogy a gyártók valóban korszakváltásra készülõdnének.

 • Szex SMS-ekben jók a magyarok

  A magyarok szívesen dobják fel szerelmi életüket pajzán SMS-ekkel. A szöveges üzenetekben olyasmiket is bevallunk, amikrõl egyébként nem beszélnénk.

 • 2010-es frissítésen esett át az Androidos Facebook

  200 milliónyi aktív mobilos felhasználóval büszkélkedhet a Facebook. Úgy gondolták, hogy egy részüknek adnak egy kis ajándékot: az androidos app már be is frissült, jövõ héten jön az iOS-re szánt újításcsomag. Emellett egy kicsit az "asztali" Facebook is megújult.

 • Kevesebb új mobiltelefont adnak el jövõre a válság miatt

  London - A legvisszafogottabb becslések szerint majdnem négy százalékkal kevesebb új mobiltelefont adnak el jövõre, de a visszaesés akár 27 százalékos is lehet 2008-hoz képest a The Financial Timesnak nyilatkozó elemzõk szerint.

 • Biztonsági hibát foltoz az iOS 4.0.2

  Az iPhone 4 feltörésére is felhasználható súlyos biztonsági hibát foltozza be az iOS platform legújabb frissítése.

 • Android 2.2 FRF85 - frissítés Nexus One-ra (2010.07.01)

  A Google immáron hivatalosan is elérhetõvé tette a Nexus One számára az Android 2.2 FRF85 frissítését.

 • Android alkalmazás is fut a Nokia N9-en

  Egy új megoldásnak köszönhetõen nemcsak speciálisan MeeGo rendszerre írt programok futhatnak a Nokia N9-en. Egy-egy új operációs rendszer megjelenésekor a felhasználók legnagyobb félelme az, hogy az elsõ hónapokban nem lesz megfelelõ mennyiségû és minõségû alkalmazás a telefonra, fõként nem azok, amelyeket más platformnál megszoktak és megszerettek.

 • A Motorola nem adja fel: újra itt az új RAZR3

  A jelek szerint a Motorola még mindig nem adta fel, hogy a RAZR modellrõl újabb bõrt húzzon le. Vagy ez most más?

  Annak idején világsiker volt a Motorola RAZR V3 mobilja, amelyet a világon ma is több millióan használnak. A híresztelések most arra mutatnak rá, hogy a penge kagylómobilból az amerikai gyártó okostelefont készít, amely RAZR3 Vxx néven fut majd (az x-ek helyén a számok még nem ismertek). Arra is kitér az információmorzsa, hogy a RAZR2 V9-nél kisebb telefont várhatunk, a külsõ kijelzõjén hat szenzoros gomb lesz található, amelyek gyorsgombként funkcionálhatnak különbözõ alkalmazásoknak. Elérhetõ lesz a HSDPA-adatkapcsolat, az 5 megapixeles kamera, az integrált GPS és a WiFi.

 • Nokia Internet Radio - Series 40 modellekre

  Series 40 alapú hagyományos modellek számára is elérhetõvé vált a streaming rádiók kezelésére alkalmas Nokia Internet Radio.

 • Nyereségesséválhat a Motorola az év második felében

  A szebb idõket is megélt amerikai óriás 2008 során többször is elbocsátott alkalmazottakat. Októberben 3.000 ember került utcára melyet az év végén újabb 1.500 fõs leépítés követett volna, ám az eredeti tervekkel ellentétben 1.800 fõ került leépítésre.

  A gyártó adatai szerint 2009-ben mintegy 800 millió dollárral csökkenthetnek a mûködési költségei, mely révén 2009 harmadik negyedévében már nyereségessé is válhat a cég mûködése.

 • A Sony az Apple babérjaira tör

  Zene- és videóletöltõ-szolgáltatást indít a Sony, amely az Apple babérjaira tör e szolgáltatás piacán.

 • Telefonba költözött az Xbox

  Régóta terjed már a pletyka, hogy a Sony egy Android alapú Playstation-telefonon dolgozik, a kölni Gamescom játékkiállítás legnagyobb bejelentése azonban mégsem ez lett mobiljátékos fronton, hanem az, hogy a Microsoft beleépíti az Xboxot a Windows Phone 7 operációs rendszerbe. Pontosabban a mobilos operációs rendszer teljes elérést kap az Xbox Live-hoz, a windowsos telefonokról szabadon kommunikálhatunk a rendszerbe játékkonzolról bejelentkezett ismerõseinkkel.

 • SwiftKey X mobilra és nettáblákra

  Bár a SwiftKey X közel sem annyira felkapott téma mint a Swype, attól még egy igen egyedi alternatív billentyûzet, amely mindenképp érdemes a figyelemre. A cég most mutatta be hivatalosan a SwiftKey X virtuális billentyûzetet, amely nemcsak mobilokra, de nettáblákra is letölthetõ és kényelmesen használható.