rss
 • A Sony Ericcson szerint semmi akadálya nincs a 12 megapixeles telefonok gyártásának

 • Share on Tumblr

  A tavalyi esztendõ teljes egésze és 2008 elsõ fele az 5 megapixeles mobilokról szólt, jelenleg pedig az elsõ 8 megapixeles készülékeiket vezetik be a gyártók az európai piacokra.

  A 8 megapixeles felbontás azonban még korántsem a végállomás, ugyanis a Sony most bejelentette a világ elsõ olyan, kifejezetten mobiltelefonos felhasználásra szánt kamera modulját, melynek lelke egy 12,25 millió képpontot számláló szenzor.


  Az IMX060PQ típusjelzésû és 1/2,5 col méretû Exmor CMOS képérzékelõ a Sony szerint minden korábbinál jobb minõségû mobil felvételek készítését teszi majd lehetõvé, arról viszont sajnos nem szól a fáma, hogy a parányi érzékelõre zsúfolt, tetemes mennyiségû pixel vajon milyen hatással lesz a képzajra, illetve, hogy az óriási felbontású szenzor elõtt elhelyezett optika vajon milyen minõségû lesz.

  Amennyiben egyébként videózásra kerül a sor, a kis ketyere 1080p/27 fps, illetve 720p/30 fps teljesítményre képes, ami felettébb korrekt! Ehhez még hozzájön, hogy amennyiben 505x379 pixelre csökkentjük a felbontást, akkor az fps eléri a 80-at. Mint ismeretes, a jelenlegi csúcs kamerás mobilok 320x240 pixeles videófelbontás mellett 120 fps-t tudnak.

  Az 1,4 mikrométer méretû pixeleket felvonultató új kameramodul szállítását 2009 márciusában kezdi meg a gyártó, vagyis vélhetõen semmi akadálya sem lesz annak, hogy a Sony Ericsson jövõ karácsonyra kiadja elsõ 12 megapixeles Cyber-shot telefonját (Kokura). A modul ára egyébként 2.500 japán jen, vagyis mintegy 5.500 forint lesz, természetesen nagy tételben történõ vásárlás esetén.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Érkezik az új Ovi Store?

  A finn gyártó nagyszabású bejelentésre készül az Ovi szolgáltatásokkal kapcsolatban.

 • Offline térképek a Google Maps-ban

  Letölthetõ térképrészletek funkcióval frissítette fel a keresõóriás Google Maps navigációját. Sokak számára ez rendkívül hasznos lesz, mivel egyébként a Maps igen sok adatot forgalmazott, így mobilnettel nem nagyon érte meg használni.

 • A svédországi idõsek használják a legtöbb mobiltelefont

  A francia nyugdíjasok talán még nem barátkoztak meg a mobiltelefonnal, miközben Svédországban szinte minden 65 év feletti ember használja ezt a technológiát - derül ki egy felmérésbõl.

 • Gyári hibásak az iPhone 4-ek

  Konstrukciós hibák merültek fel a legújabb iPhone modellben. A képernyõ sárgaságot kap, az antenna pedig enyhén szólva alulteljesít valós használat (azaz kézbevétel) mellett.

 • Ittas vezetést leleplezõ intelligens mobiltelefont fejlesztettek ki

  Ittas vezetést leleplezõ intelligens mobiltelefont fejlesztett ki egy olasz mérnök-sebész páros.

 • 2011-tõl nem jár töltõ a mobilokhoz

  Az EU 2009-ben szavazta meg az egységes mobiltöltõ bevezetését. Az új szabályozást az összes nagy gyártó elfogadta, így jövõre már töltõ nélkül fogják árusítani a mobiltelefonokat.

 • ARM proci a MeeGo Linux alapú mobiltelefonba

  A Nokia és az Intel 2010 februárában bejelentett stratégiai együttmûködési megállapodásának elsõ lépéseként összevonásra került a Moblin és a Maemo Linux platform, mely a jövõben telefonok, internettáblák és laptopok operációs rendszere is lehet.

 • Obama kémbiztos mobilt kap

  Washington - A bevallottan BlackBerry-függõ Barack Obama a CNN jelentése szerint megkapja kedvenc mobiltelefonja kémbiztos változatát.

  Az Egyesült Államok modern technikát remekül felhasználó, 44. elnökét már a választási kampány alatt is gyakran kapták lencsevégre, amint BlackBerry-típusú okostelefonján emailezik, sõt egy hírességekkel foglalkozó honlapon az elõkelõ második helyet szerezte meg a mániákus BlackBerry-használók között.

 • Ajánlott frissités a T-Mobile Pulse mobilodra

  A hazai T-Mobile szolgáltató kínálatában jó ideje elérhetõ a Huawei kis készüléke, amely olcsón biztosít Androidot az érdeklõdõknek. A bejelentéskor még egy igencsak régebbi típusú Android futott a mobilon, ám múlt hét vége óta frissíthetõ a rendszer az Eclair-re, tegyük hozzá, hogy erre a telefonra hazánkban érhetõ el elõször az upgrade.

 • Csökken a mobilok utáni kereslet!

  Az idei év nyolc százalékos kereslet visszaesése után már az is jó lenne, ha jövõre nem csökkenne tovább a telefonok iránti érdeklõdés.

  Az ABI Research piaci elemzõ legfrissebb beszámolója szerint idén körülbelül 8 százalékkal csökken a mobiltelefonok iránti kereslet, mely jövõre sem fog javulni, sõt az is jó eredmény lenne ha a piac stagnálna vagy rendkívül kis mértékû bõvülést produkálna.

 • Népszerû e-könyv szoftver Androidra 2010. májusától

  Nem mindenki tudja, hogy az Amazon Kindle-je nem merül ki az e-könyv olvasó készülékben, hanem a szoftvernek létezik például iPhone-os és BlackBerry-verziója. Hamarosan jön az androidos is.

 • BlackBerry Desktop 2.1 for Mac

  Fájlok egyszerû másolását, illetve iTunes és iPhoto szinkronizálást ígér a PlayBook kompatibilis BlackBerry Desktop 2.1 for Mac.

 • A Sony Ericsson bemutatja az új korlátlan zenei szolgáltatását

  A Sony Ericsson és a korlátlan letöltés Még ebben a hónapban bemutatkozhat a japán-svéd gyártó új korlátlan zenei szolgáltatása. Októberben indul útjára a Nokia korlátlan zenei szolgáltatása a „Comes With Music”, mely a korábbi konstrukcióktól eltérõen bizonyos modellek megvásárlása esetén egy éven át korlátlan zeneszám letöltését teszi lehetõvé.

 • Broadcom nagyobb sávszélességû WLAN elérést kínál mobiltelefonokhoz

  A Broadcom által bemutatott új BCM4329 chipset az elsõ olyan mobilokba szánt megoldás, mely mobilok száméra is elérhetõvé teszi a 802.11n szabványon alapuló nagysebességû WLAN megoldást.

  A valós környezetben is 50 Mbps sebességgel kecsegtetõ új chip a 2,4 GHz-es sáv mellett az 5 GHz-es frekvenciaspektrumot is felhasználja átvitelre. Az új megoldás azonban nem csak WLAN téren erõs, ugyanis olyan megoldásokat is kulcsrakészen kínál, mint a Bluetooth modul, FM rádió adó és FM vevõ funkció.